Oktatási és kutatási infrastruktúra


A korszerű eljárások nem oktathatók korszerű műszerek és megfelelő számítógépes háttér nélkül. A központi támogatás szinte teljes megszűnése rendkívül megnehezítette a drága, több millió forint értékű műszerek beszerzését.
1996-ban az Erdőmérnöki Kar 8 tanszéke és az MTA GGKI pénzügyi összefogásával Trimble GeoExplorer típusú kis pontosságú, de oktatási célra kiválóan alkalmas GPS vevőpárt szereztünk be. 1997-ben az 1956-ban az Egyesült Államokba távozott erdőmérnök kollégánk, Füry Rudolf támogatásával egy Trimble 4000 SST típusú nagypontosságú kétfrekvenciás vevőpárral gazdagodtunk, kiegészítő felszerelésekkel, s utófeldolgozó szoftverrel együtt. Sajnos, mint minden ajándék, ez sem volt problémamentes. Az egyik vevőről hamar kiderült, hogy működésképtelen, de sikerült megoldanunk az USA-ba való ki- és visszaszállítását és megjavítását (itthoni szervezésben rendkívül drága lett volna). Jelenleg a 2000. évvel kapcsolatos dátumprobléma nehezíti a műszerrel való munkát. Az utófeldolgozó szoftver frissítése mintegy 200.000 Ft-ot emészt fel.
OTKA pályázat útján a már meglévő Sokkia automata mérőállomás mellé sikerült beszerezni egy Sokkia PowerSet mérőállomást. A mérőállomások eredményeit a szintén saját forrásból beszerzett AutoGEO 2.0 adatfeldolgozó és digitális térképező szoftveren tudjuk feldolgozni.
Sajnos, egyre több régebbi műszerünk – így a többek között diplomatervező hallgatóinkat már közel 2 évtizede kiszolgáló DM 501 elektronikus távmérőnk – hibásodik meg, folyamatos javításuk drága, s lassan már megoldhatatlan problémákat okoz. Oktatásunkban segítséget jelent az Erdőfeltárási és Vízgazdálkodási Tanszék automata mérőállomása és digitális szintezője, amelyeket gyakorlatokon, így a geodéziai nagy-gyakorlatokon is használhatunk.
A digitális műszerek, a digitális fotogrammetria és a térinformatika megfelelő szintű oktatásának elengedhetetlen feltétele a jó számítógépes háttér. A tanszéken belső számítógépes hálózatot alakítottunk ki, két lépésben, Linux szerverrel. Az elmúlt évben – javarészt a "Phare CBC Ausztria-Magyarország-Szlovákia Program 1995: Development of GIS of Fertő-Hanság NP and Szigetköz LPD projekt" keretében részben sikerült felújítani hardver és szoftver állományunkat. Ennek eredményeként jelenleg tanszékünkön vannak az Egyetem leggyorsabb gépei.
A szoftverek tekintetében beszereztük az AutoCad újabb verzióit, az AutoGeo, Corel Xara, ArcView, ArcCad, MicroStation, Er-Mapper szoftvereket.
A rendkívül drága analóg fotogrammetriai–távérzékelési műszerpark egyre inkább kiváltható a számítógépes megoldásokkal. Ennek ellenére az oktatás szempontjából ma még nagyon fontosak lennének az analóg műszerek is. Fotogrammetriai műszerparkunk fejlesztésére még 1993-ban az átalakulásban lévő Budapesti Geodéziai és Térképészeti Vállalat azonnali átvételre felajánlott egy (mintegy 10 éves) jó állapotban lévő, s még ma is millió forintos értéket képviselő – már digitális adattárolást is biztosító – WILD A8 típusú analóg sztereo-fotogrammetriai kiértékelő műszert, térítés nélkül azzal, hogy a szállítás és az Egyetemünkön való felállítás költségeit Tanszékünk fedezi. A kérdés akkor azonnal döntést igényelt, a műszert idehozattuk, s 1995-ben 200 eFt-os költségen kedvezményesen sikerült felállítanunk. Idén januárban az Egyetem új helyiség-gazdálkodási koncepciója miatt átadtuk a szombathelyi Földmérési Szakközépiskolának.
Jelentős összeget emészt fel, de megkerülhetetlen a számítógépes adatbázisok beszerzése, amelyek nélkül a térinformatika oktatása elképzelhetetlen. Utóbbiak közül számos, esetenként nagyértékű adatbázis – külső megbízásos munkához kapcsolódva, s csak oktatási célra használhatóan - térítés nélkül került birtokunkba.
Az oktatásban és kutatásban ma is használt eszközök, műszerek, számítógépek, szoftverek: a vízszintes irányok és szögek kitűzésére alkalmas egyszerű eszközök: kitűzőrudak, szögmérő és szögkitűző eszközök (derékszögű szögtűző prizma pl.), távolságmérő eszközök (mérőszalag pl.).

Dr. Bácsatyai László