Referenciák

Szoftverfejlesztés


HungraPro 5.13 program

A HUNGArian PROjection v5.13 programrendszer az összes, eddig Magyarországon ismert vetület és vonatkoztatási rendszer közötti átszámításra, gyakorlati és oktatási-kutatási feladatok megoldása céljából készült. Alkalmas a vetületek, vonatkoztatási rendszerek és azok segédrendszerei közötti minden kombinációban végezhető számításokra. Számíthatók vetületi redukciók, középhibák, maximális eltérések. Tetszőleges vetületek között 7 paraméteres és polinomos transzformációs paraméterek határozhatók meg, ill. végezhető transzformáció a meghatározott paraméterekkel. A program alkalmas mind manuális, mind állomány műveletek végrehajtására, könnyen kezelhető, objektumorientált operációs környezetben. Felhasználási területe túlmutat a gyakorlat számára szükséges igényeken, kiválóan alkalmas oktatási célokra is a vetületi átszámítások iránt érdeklődők, valamint egyetemi hallgatók számára.

DigiTerra Map szoftver

DigiTerra Map szoftver kifejlesztése: Czimber Kornél számítástechnikai kvalitásainak köszönhetően, elkészült a DigiTerra Map, a geoinformatika széles spektrumát lefedő programcsomagja. Első program a DIGITERRA névre hallgató terepmodellező szoftver volt, melyet diplomaterve részeként készített (Czimber, 1994). A szoftver különlegessége, hogy egy tetszőleges ponthalmazból rendezés után valós időben állít elő tetszőleges sűrűségű felületmodellt. A felületmodell a környező pontok súlyozásából állt elő.
1994 után doktorandusz hallgatóként továbbfejlesztette a felületmodellező programot, a közeli pontok súlyozása helyett a szabálytalan háromszöghálót alkalmazta. Az új program a TIN nevet kapta. 1995-ben elkészített egy képernyőn digitalizáló szoftvert DTOPO névvel, mely később a digitális erdészeti térképek előállításának eszköze lett.
1996-ban megszületethetett a digitális fotogrammetria program STEREO néven, mely egyszerű számítógép konfiguráción is térbeli kiértékelést biztosított. Ugyanebben az évben egy képfeldolgozó szoftver alapjait is elkészítette IMAGE néven. A program a távérzékelt digitális felvételek feldolgozásához szükséges valamennyi funkciót tartalmazza. A szoftvert a mai napig használják egyetemek és kutatóintézetek. Ez az első magyar fejlesztésű program, mely digitális ortofotót állít elő.
1996-ban Czimber Kornél és Nyull Balázs megalakították a DigiTerra társaságot. Ugyanebben az évben alakot öltött a vektoros térképező és elemző szoftver. A programot MAP névre keresztelték. 1997-től elindult az 1:10’000 méretarányú erdészeti üzemi térképek digitalizálása. 1999-re elkészült a Digitális Erdészeti Térképek formátum leírása is DET rövidítéssel (Állami Erdészeti Szolgálat, 1999), melynek kidolgozásában Czimber Kornél is közreműködött.
A DigiTerra Map program felépítésének köszönhetően egy integrált, általánosan használható, hatékony térinformatikai eszköz született. Az évek során a program újabb modulokkal egészült ki. Részben a geoinformatika, részben az erdőgazdálkodás területéről épültek be újabb elemek. Az erdészeti szakmai funkciók (erdőművelés, fahasználat, csemetekert, vadászat) megjelenését az indokolta, hogy az adatfeldolgozás tárgya ugyanaz az objektum, nevezetesen az erdőrészlet, mint a geoinformatikában.
A programot jelenleg az Állami Erdészeti Szolgálat központja és irodái, kisebb-nagyobb geodéziai cégek (FÖMI, Geodézia Rt., megyei földhivatalok), tizenöt Erdészeti Részvénytársaság, egyetemek és kutatóintézetek használják. Az Egyetem oktatói és hallgatói ingyen használhatják a szoftvert.
2002-ben a DigiTerra MAP névre keresztelt program harmadik verzióját fejlesztették ki. Ez a verzió a geoinformatika új irányzatainak jegyében született: általános adatbázis elérés, programozhatóság, Internet kapcsolat, többnyelvű és alakítható grafikus környezet. A program fejlesztését napjainkban is folytatják ( Czimber, 2004).