Fontosabb projektek, 2011–INMEIN – Innovatív módszerek a Dunamenti ártéri erdők leltározására és monitorozására korszerű 3D-s távérzékelési technológiák segítségével

Támogató: Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 (HUSK/1101/1.2.1/0141)
Témavezető: Dr. Király Géza
Vezető partner (LP): Narodné lesnícke centrum (NLC), Zólyom
A projekt honlapja: http://www.inmein.nlcsk.sk/
Futamidő: 2012–2014
Rövid leírás:  
A projekt egy hosszú távú kapcsolat folytatása és továbbfejlesztése, amely az NLC (korábban FRI Zólyom) és az ERTI Budapest között kialakult. A projekt alapgondolata egy olyan innovatív monitorozó rendszer kidolgozása, amely a bősi erőmű üzemeltetése miatt érintett ártéri erdők egységes szemléletű monitorozását szolgálja, eleget téve a két ország között nemzetközi előírásoknak (1995-ös egyezmény). A bősi erőmű építése 1977-től 1992-ig tartott. A technikai megoldás jelentős csökkenést hozott a Szigetköz térségének talajvízszintjeiben veszélyeztetve az ártéri életközösségeket és az erdőket egyaránt. Vízkormányzási megállapodás biztosította eleddig azt a talajvízszintet, amely többé-kevésbé megfelel az ártéri közösségek talajvízszint igényeinek. Ezen életközösségek állapotát a bősi erőmű üzembe helyezése óta, 1992-től monitoring hálózatban vizsgáljuk. Az erdők monitoringja az 1995-ös megállapodás értelmében része a közös monitoring tevékenységeknek.
Távérzékelési adatokat 1992 óta használunk az erdők állapotának értékelésében. Először infraszínes légifelvételeket, majd 2008-tól multispektrális, digitális képeket használunk. Annak ellenére, hogy a távérzékelés hatékony módszer az erdők kondíciójának megállapításához, nem nyújt információt a faállományok belső szerkezetéről. Ez különösen fontos kérdés, mikor az őshonos fajok állományainak állapotát, fejlődését akarjuk vizsgálni lágylombos, ártéri erdőkben. A távérzékelésben történt fejlődésnek köszönhetően lehetőség van e hiányosságok kiküszöbölésére új, 3-dimenziós progresszív technológiák – mint például a digitális fotogrammetria és a lézeres letapogatás (LiDAR) – alkalmazásával. Erdészeti vonatkozásban a legfontosabb ok, hogy üzemi méretekben nem alkalmazzák e technológiákat, a megfelelő feldolgozási módszerek hiánya. A probléma összetett voltából adódóan fontos kiemelni a partnerek közötti együttműködést. A kooperáció meglévő tudásra épül, amelynek összetevői a következők: a szigetközi közös erdészeti monitoring - ERTI Budapest, NLC-FRI Zólyom; LIDAR adatok feldolgozásának módszertani aspektusai: NYME Sopron; és egy új felvételi eszköz (NLC ÚLZI-Zólyom). Az NYME (alapkutatás), az ERTI és NLC (alkalmazott kutatás) területeinek együttműködésétől azt várjuk, hogy új, költséghatékony módszertani megközelítéseket nyújt a 3-D adatok használatához a korábban említett erdészeti alkalmazások területén.

GENESEE – A Fertő tó – Hansági-főcsatorna rendszer új geodéziai felmérése

Támogató: Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködés 2007–2013 (L00130)
Témavezető: Dr. Király Géza
Vezető partner (LP): Universität für Bodenkultur (BOKU), Bécs
A projekt honlapja: http://geo.boku.ac.at/hydrography/GENESEE/index.htm
Futamidő: 2011–2014
Rövid leírás:  
A projekt célkitűzése valóban határon átnyúló mind a projekt régiót, mind a magyar és osztrák partnerek folyamatos együttműködést illetően. A projekt erősíti a Neusiedler See – Fertő régió kapacitását egy határon átnyúló topográfiai adatbank felépítésével mind a természetvédelemben, mind a tartamos turizmus és gazdálkodás számára. A projekt hosszan tartó hozadéka a tómedence térbeli adatállományának potenciálja a felhasználás, mint a védett területek kezelése, a nádaratás szabályozása és a turizmus irányítása számára. Az összesített adatállományt feldolgozzuk és a regionális felhasználók rendelkezésére bocsátjuk. Hogy a hosszan tartó felhasználást biztosítsuk, betanítjuk a felhasználókat. A projekt stimulálja a térbeli adatok gyűjtésére, elemzésére és kezelésére irányuló futó/tervezett projekteket a Fertő tó területén (a Fertő tó nádas térképezése, a Fertő tavi nádasok menedzsmentje).