Hír

Felbocsájtották a nyolcadik Landsat-műholdat

Szerző: SEREG ZITA

- 2013. február 25., hétfő 08:31

2013. február 11-én, magyar idő szerint este hét órakor útjára indult a NASA legújabb Föld-megfigyelő műholdja, a Landsat Data Continuity Mission (LDCM).

Az LDCM-et a kaliforniai Vandenberg légierőbázisról lőtték fel, egy Atlas-5 rakétán. Miután irányítását az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata (USGS) átveszi, a műhold a Landsat-8 nevet kapja. A több, mint 40 éves Landsat-program legújabb és legmodernebb műholdja 705 km-es magasságban állt pályára és 16 naponként tudja lefedni az egész Földet. Fedélzetén két szenzor található, az OLI (Operational Land Imager) és a TIRS (Thermal Infrared Sensor), amelyek hullámhossz-tartománytól függően 15-100 méteres felbontású felvételeket készítenek.

A Landsat-5 műholdat 2012 decemberében, 28 évnyi működés után kivonták a használatból, így az LDCM mellett már csak a lecsökkent képességű Landsat-7 a program egyetlen működő tagja. Az LDCM naponta 400 képet fog küldeni a dél-dakotai, alaszkai és norvégiai földi állomásoknak. Működését minimum 5 évre tervezik, bár üzemanyaga legalább 10 évre elegendő, így a tudósok remélik, hogy több mint 5 évig is üzemképes lesz. A Landsat-8 még jobb minőségű felvételeivel a már így is nagyon hosszú időszakot felölelő Landsat-program adatbázisa még tovább gazdagodhat.

 

Linkek:

További információ: USGS Landsat 8 (LDCM) History

Kapcsolódó hírek: