Hír

Pályára állították a Sentinel-2A műholdat

- 2015. június 23., kedd 14:52

A mai napon sikeresen pályára állította az Európai Űrügynökség (European Space Agency – ESA) a Sentinel műholdcsalád új tagját, a Sentinel-2A-t.

A mai napon sikeresen pályára állították a Sentinel műholdcsalád új tagját, a Sentinel-2A-t, amely nagy felbontású, multispektrális passzív érzékelőt hordoz, kiegészítve ezzel a korábbi Sentinel-1A műhold aktív RADAR érzékelőjét.
Az 1140 kg súlyú műholdat a mai napon, közép-európai idő szerint 3:52-kor indították Francia Guyana országban található Kourou-ból. Eddig minden a tervek szerint haladt, 54 perc 43 másodperc múltán vált le a műhold az utolsó, harmadik fokozatról, és érte el a 786 km magas, ún. napszinkron-pályát. A németországi Darmstadtban található irányító-központ sikeresen felvette a kapcsolatot a műholddal és átvette az irányítást. A különböző ellenőrzések és kalibrálások 3-4 napot vesznek igénybe, és összesen 3-4 hónap múlva kezdi meg a műhold a felvételek készítését.
A műhold érzékelője, a multispektrális képalkotó (Multispectral imager – MSI) 290 km-es pásztaszélességgel, 13 spektrális tartományban készít felvételeket 443-2190 nm közötti hullámhossz-tartományban. Négy sávban (a látható és a közeli infravörös tartományban) 10 m-es; 6 sávban (a középső infravörös tartományban) 20 m-es; és 3, az atmoszférikus korrekciót segítő sávban 60 m-es felbontással készülnek majd a felvételek. Ezek a felvételek – a Sentinel-1A adataihoz hasonlóan – ingyenesen hozzáférhetőek lesznek, és nagyban segítik majd a Copernicus program célkitűzéseit, elsősorban a különböző felszínborítás-térképezéseket, és kiemelten a növényzet vizsgálatát.
A műhold ikertestvérét, a Sentinel-2B műholdat 2016 közepén tervezik pályára állítani, jelentősen, 5 napra csökkentve ezáltal a visszatérési időt.

Linkek:

Kapcsolódó hírek: