Fotogrammetriai műszerek


Fototeodolit (Zeiss UMK 10/1318), kamarapár (Wild C120), tükörsztereoszkópok, Wild Aviopret interpretoszkóp, sztereopantométer, légifénykép átrajzolók, multiplex, kis képátalakító (Zeiss), sztereokomparátor (ZEISS STECO 1818), OPTON Stereocord G3.

Zeiss UMK 10/1318 Wild Aviopret


A legjelentősebb egységes műszerállomány fejlesztés, amelyhez 2005-ben műszerpályázat keretén belül jutottunk, az Integrált Térbeli Adatgyűjtő Rendszer (ITAR). A pályázat kedvezményezettje NYME, Geomatika és Mérnöki Létesítmények Intézet. A műszeregyüttes legfontosabb összetevői a következők:

Valós idejű korrigált méréseket biztosító (RTK) GPS vevőpár
Leica GPS 1200 és Leica Smart Station
Geodéziai mérőállomás
Leica TCR1205 Total Station

Digitális kamerapár* Digitális szintező
Leica Sprinter 200M

Feldolgozó számítógép és szoftverek

* A képen a mérőállomás tetejére integrált kamerapár látható, azaz: 2 db Canon EOS-1 Ds MarkII kamera, saját gyártású bázisléc (bázistávolság 60 cm), Leica TCR 1205 mérőállomás. A mérőállomás tetejére egy – szintén saját gyártású adapterrel – egy kamera is integrálható.


A mérőállomás integrálható az egyik GPS vevővel (Smart), valamint a bázislécre szerelt kamerapárral, ezáltal az összes fontosabb térbeli adatgyűjtés megvalósítható.
1994 nyarán került kialakításra a tanszéki Térinformatikai Laboratórium. 2002-ben az Egyetemi Számítóközpontban egy 15 gépes kari Térinformatikai Laboratórium berendezésére került sor. A számítógépes gyakorlatokat ma ebben a laboratóriumban tartjuk meg. A laboratóriumok – elsősorban a hallgatók körében – népszerűségnek örvendenek, de egyre inkább veszik igénybe szolgáltatásainkat az Erdőmérnöki Kar tanszékei is. Rendelkezésre álló hardverek és szoftverek: 15+5 PC, AutoCad, AutoGeo, Corel Xara, ArcView, ArcCad, MicroStation, ER Mapper, Image Station SSK, DigiTerra MAP, saját fejlesztésű koordináta transzformációs szoftverek. A felsoroltakat kiegészíti még egy HP Plotter DesingJet 500 PS és egy projektor.